Dennis vet i dag att en drogfri gemenskap betyder så mycket mer än preparat som dövar för stunden.

Drogfriheten gav Dennis en ny familj

När Dennis är sex år tar heroin hans mammas liv. I känslan av övergivenhet faller han själv in i blandmissbruk som tonåring. I dag vet han vad drogfri gemenskap betyder så mycket mer än preparat som dövar för stunden. Genom att dela med sig av sin historia hoppas han att fler unga ska välja en väg bort från droger.

Mycket av mammans missbruk minns inte Dennis. Men han har minnesbilder av att hon kunde lämna honom ensam i bostaden för att ge sig ut för att få tag på mer knark. Han var bara tre år gammal när han lämnades över till sin första fosterfamilj.

– Så här efteråt tror jag att hon gjorde så för att hon ville skydda mig. Hon ville hålla mig borta från farliga människor och att jag skulle slippa se, säger Dennis.

Ett söndrigt barn utan mamma

Mamman försöker men blir aldrig fri från sitt beroende. Längtan efter henne gör att Dennis blir utåtagerande. Efter beskedet om hennes död blir allt bara värre. Som 9-åring har han sin första fylla. Som 14-åring skickas han till ett ungdomshem efter stölder och inbrott.

– Jag uppfattades som ett stökigt barn, men egentligen var jag bara en trasig unge som saknade rätt verktyg för att kunna läka.


”Jag uppfattades som ett stökigt barn, men egentligen var jag bara en trasig unge som saknade rätt verktyg för att kunna läka.”


Började själv missbruka på ungdomshem

På ungdomshemmet introducerar andra tonåringar honom till lösningsmedel och hasch.

– Drogerna var ett sätt att bearbeta sorg. Jag kände mig inte hemma någonstans och undrade varför ingen ville ha mig. Min erfarenhet var att människor dog eller lämnade mig.

Samma känsla driver på missbruket in i vuxenlivet. Men när beroendet gjort Dennis hemlös kommer han i kontakt med ett tolvstegsprogram. 

Hittade hem bland drogfria vänner

I kampen för drogfrihet tillsammans med andra hittar han den gemenskap som han alltid har saknat i hela sitt liv.

– För första gången kände jag igen mig i andra människor. Där fanns fler som visste var hopplöshet var och som kunde göra vad som helst för att slippa desperation precis som jag.

Tio år senare kallar han fortfarande vännerna från tolvstegsprogrammet för sin familj.

– Vi är ett skyddsnät till varandra. Om någon får ett återfall så ställer vi upp. Med alla erfarenheter kan vi hjälpas åt att styra våra liv åt rätt håll. 


”Vi är ett skyddsnät till varandra. Om någon får ett återfall så ställer vi upp. Med alla erfarenheter kan vi hjälpas åt att styra våra liv åt rätt håll.”


Hoppas rädda fler som känna igen sig

På samma sätt hoppas han att hans historia ska göra skillnad för fler unga. Som krönikör i Motdrag, det drogpolitiska magasinet som drivs av nykterhetsrörelsens ungdomsförbund och är en del av IOGT-NTO-rörelsen, skriver han öppet om hur drogerna förstört under stora delar av hans liv. Men också om att det går att leva ett bra liv bortom mörkret.

– Det kanske sitter en liten pojke där ute som just nu genomgår det som jag gjorde. Han ska känna att han inte är ensam. Det var igenkänningsfaktorn som räddade mig.

Samhörighet för resten av livet

I dag har Dennis en egen lägenhet igen, har utbildat sig, har jobb och lever ett liv han trivs med. Men veckomötena i en drogfri gemenskap är fortfarande lika viktiga i vardagen.

– Sjukdomen försvinner inte för att jag slutat ta droger. Beroendet finns där hela tiden och försöker lura mig att jag inte är sjuk. Men arbetar jag aktivt mot det kan jag ha ett sjyst liv.


”Beroendet finns där hela tiden och försöker lura mig att jag inte är sjuk. Men arbetar jag aktivt mot det kan jag ha ett sjyst liv.”


Fakta: Drogfri gemenskap som räddar liv
För den som vill ta sig ur ett missbruk kan regelbundna träffar med medmänniskor som förstår vara skillnaden mellan liv och död. IOGT-NTO-rörelsen är en av de aktörer som erbjuder tolvstegsprogram och kamratstöd runt om i landet. Livsviktiga mötesplatser där människor kan träffas och stötta varandra till nykterhet och drogfrihet.
Om du eller någon nära är i behov av hjälp att ta ett första steg från ett alkohol- eller drogmissbruk, ring IOGT-NTO:s Alkoholrådgivning på 020-80 80 80.

Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens arbete mot alkohol- och drogmissbruk här
Benthe fick en ny chans
Beställ lotter som gör skillnad